top of page
waarom?
wie? Katrien Janssens

Als kind wou ik schrijver worden, of architect.

Ik schrijf al van voor ik überhaupt kón schrijven! In de boeken die bewaard zijn uit mijn kleutertijd, heb ik meer ‘geschreven’ dan getekend. En in mijn fotoalbum plakt een artikeltje: de gelauwerde mini-journalisten. Ik moet toen ongeveer elf geweest zijn.

Rond dezelfde tijd tekende ik mappen vol huizen. Nee, geen vierkanten met een driehoek en een schoorsteen erop, maar plannen!

 

Toen we een tijd geleden ons eigen strobalenhuis bouwden, en ik daarover een blog begon, laaide een oude liefde weer op. Wat begon als een manier om familie, vrienden en andere strobalenbouwers op de hoogte te houden, eindigde in een deeltijdse job. Want van die blog kwam een dagboek in Wonen met de Natuur, het tijdschrift van VIBE. En na het dagboek volgden nog artikelen.

Dus ik werd freelance redacteur, met een bijzondere liefde voor gezond en milieuvriendelijk bouwen.

 

Vragen? Stuur mij een bericht.

Of mail me op katrien at bio-ecowonen punt be.

Je hoort schrijvers weleens zeggen dat er een verhaal ín hen zat. Dat ze dat verhaal moésten vertellen. Ik schrijf wel heel graag, maar die drang, nee, dat kende ik niet. Tot er iets begon te groeien.

 

In mijn omgeving wordt al weleens gepraat over ecologisch bouwen, dat kan je je voorstellen. En dan hoor ik mensen regelmatig zeggen: “ja, maar dat is zo duur”. Of ook “ja, maar wij vinden dat niet mooi”.

 

En dat vind ik zo’n zonde. Zó een zonde! Want ecologisch bouwen kan absoluut betaalbaar zijn. En het kan in alle stijlen. Dus begon ik ideeën bij te houden, artikels te bewaren, mensen aan te spreken. En opeens zat er in mij een verhaal dat eruit moest. Hier is het! Lees je mee?

De teksten zijn van mij. Sommige foto’s ook. De andere foto’s heb ik beleefd gevraagd en daar vermeld ik dan de bron. Zo blijft het voor iedereen plezant.

 

Ik word op geen enkele manier gesponsord. Hej, ik leef van de liefde! En van mijn ander (schrijf)werk.

 

Heb je tips die binnen de lijnen van mijn blog passen? Super! Stuur me zeker een mailtje. Heb je er ook foto’s bij? Daar zou je me echt heel blij mee maken.

Wat is voor mij gezond en milieuvriendelijk?

Ecologisch, duurzaam, energiezuinig, groen? Ik trek resoluut de bio-ecologische kaart. Waarbij bio staat voor gezond, en ecologisch voor, tja, ecologisch. Bouwen met respect voor mens en planeet, op korte en lange termijn.

Op de website van VIBE lees je uitgebreid wat dit inhoudt. Ik licht er een paar concrete dingen uit:

  • natuurlijke materialen gebruiken, die opnieuw groeien of oneindig aanwezig zijn

  • materialen gebruiken die gezond en ecologisch zijn tijdens productie, gebruik en ook als afval

  • transport beperken

  • een gezond binnenklimaat: temperatuur, luchtvochtigheid, licht, rust, geen chemische stoffen

  • afval vermijden, materialen hergebruiken

  • efficiënt omgaan met de ruimte: in het huis en in de omgeving

  • energieverbruik beperken

  • kiezen voor hernieuwbare energie

  • water besparen

  • regenwater gebruiken

Met andere woorden: volhoudbaar voor mens en aarde.

 

Wat is voor mij betaalbaar?

Er zijn prachtige voorbeelden van huizen die volledig opgetrokken zijn uit natuurlijke materialen en tweedehandse spullen. Spotgoedkoop! Maar het vraagt een hele portie ‘creativitijd’. Dus richt ik mij op prijzen die vergelijkbaar zijn met traditionele huizen, en goedkoper natuurlijk!

 

Wat is voor mij bouwen, verbouwen en wonen?

In mijn ideeënschriftje staan dingen over bouwen, verbouwen, inrichten en onderhouden. Dat mag je hier dus allemaal verwachten.

hoe spreken we af?
wat?
bottom of page