Please reload

recente tips

Je mag nog een paar minuten twijfelen over strobalenbouw.

28/1/2016

De blogpost van vorige week, over prefab bouwelementen van stro, heeft heel wat losgemaakt. Jullie hebben het bericht massaal gedeeld en ge-vindikleuk-t op Facebook, en ik kreeg reacties zoals nooit tevoren.

 

Ik moet toegeven: wijzelf waren, negen jaar geleden, niet onmiddellijk verkocht voor het strobalenverhaal.

Tijdens een weekend Open Klimaathuizen (nu Ecobouwers Opendeur) kwamen we de eerste keer oog in oog te staan met een strobalenhuis.  Die uitstraling, het hout, de leem!  Natuurlijk, goed geïsoleerd en betaalbaar!  Maar stro in de muren, nee, daar moest een beter alternatief voor bestaan. De baksteen lag op onze maag. En ook wel het verhaal van de drie biggetjes, waar het biggetje met het strooien huisje er bekaaid vanaf komt.

 

 

Maar ergens moet er toch iets geweest zijn dat ons aan ’t denken zette. 

Want we begonnen erover te lezen, op te zoeken.  Opeens verschenen er artikels in kranten, ja zelfs reportages op tv.  En iemand van ons twee, ik weet al niet meer wie, moet gezegd hebben: doen we het?  Ja, we doen het, wij bouwen een strobalenhuis!

 

 

Die periode van weken en maanden twijfelen, beste lezer, ga ik voor jou inkorten tot een paar minuten.

Want: strobalenbouw is niet zomaar een experimentje van een wollige architect en een dromerige aannemer. Het is een bouwwijze met fundamenten van deskundigheid, ervaring en professionaliteit, in België en Europa. De bewijzen op tafel!

 

  • In de universiteit van Louvain-La-Neuve is de voorbije vier jaar onderzoek gedaan naar strobalenbouw. De resultaten hiervan kan je binnenkort lezen op de website aPROpaille.

  • De Vlaamse werkgroep en de Waalse onderzoekers slaan bovendien de handen in elkaar: aPROpaille wordt het Belgische platform voor strobalenbouw. Met achtergrondinformatie, inspiratie, ... Er staan tussen de 300 en 400 strobalenhuizen in België, voorbeelden genoeg!

  • En strobalenbouw leeft ook in Europa! Om de twee jaar komen deskundigen samen voor een stro-congres, European Strawbale Gathering. Er is zelfs een Europees trainingsproject voor professionals in de strobalenbouw. Er wordt met stro gebouwd in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Portugal, Slowakije, Hongarije, ...

 

 

Eerst zien en dan geloven?

Logeer eens in een vakantiehuis of hotel van stro. Er zijn er heel wat, maar zelf heb ik het meeste goesting om deze drie te verkennen:

 

 

Gezond, milieuvriendelijk, betaalbaar? Ja. Degelijk? Ja!

Overtuigd? Doorhakken, die knoop!

 

dankjewel aan: Geert Goffin (Visie 57) en Hilde Vanwildemeersch (Helemaal Helder)

 

 

Please reload

Please reload

zoek op thema

© 2016 - Katrien Janssens

RSS Feed
  • LinkedIn - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now