top of page

Soms twijfel ik ...

Soms twijfel ik: erover schrijven of er niet over schrijven? Want ik kom veel boeiende voorbeelden tegen, maar er scheelt altijd wel iets. Neem nu dit gebouw: plastieken golfplaten zijn niet bepaald een bio-ecologische topper, en ik betwijfel of ze in ons iets minder Spaanse klimaat volstaan als gevelbekleding. Osb aan de buitenzijde, tja, een Isolair-plaat lijkt me een veiligere – lees: vochtbestendigere – keuze. In plaats van betonnen gietvloer zie ik liever Argio. Zelfde uitstraling, veel lagere milieu-impact.

Maar wie ben ik om jullie inspiratie te ontnemen? Wat dit huis inspireert mij, en ik zal jullie zeggen waarom.

- Het is een kwestie van smaak, maar de no-nonsense aanpak bevalt mij wel.

- Het is energie-efficiënt dankzij isolatie en technieken, maar ook - and I love it - dankzij bio-klimatische principes.

- Het is flexibel, gemakkelijk aanpasbaar.

- Er is gekozen voor low-impact-materialen: osb, lokaal hout, hergebruikte materialen.

- De doe-het-zelf-factor is hoog.

- En natuurlijk: het is budgetvriendelijk!

Dat alles is het niet toevallig!

Ressò, een Spaans studententeam, bouwde dit huis voor de Solar Decathlon. De Solar Decathlon is een internationale competitie die teams uitdaagt om huizen te ontwerpen - én te bouwen - die uitsluitend zonne-energie gebruiken. Ressò streeft naar een architectuur die volhoudbaar is op alle vlakken: ecologisch, sociaal en economisch. En dit huis, een buurthuis, is daarvan het resultaat.

Lekkere kluif inspiratie, overigens, die Solar Decathlon. Hier hoor je nog van!

recente tips
zoek op thema
bottom of page