top of page

Federatie ter Ondersteuning van Composteerbaar Kakken

Een tijdje geleden kwam ik Jelle Louis tegen. Jelle heeft een missie: de mensheid ervan overtuigen onze eigen uitwerpselen te composteren. Ik moet toegeven dat ik bij het thuiskomen niet meteen ons toilet uitgebroken heb. Maar hij was zo enthousiast en overtuigend, dat ik er toch een blogpost aan besteed.

in het klein (huizeken)

Jelle woont met zijn gezin op een appartement in Borgerhout. Zij gebruiken een grote emmer, met daarrond een houten ombouw, als toilet. Er komt geen water aan te pas. Na elk toiletbezoek een laagje zagemeel strooien en that's it. Om de twee dagen loopt Jelle met de emmer naar de composthoop. "Stank? Die is er niet."

Joseph Jenkins, de bezieler aller composttoilet-aanhangers, doet in zijn (gratis te downloaden) boek Humanure uit de doeken hoe het composteringsproces verloopt. In ons klimaat duurt de compostering ongeveer een jaar. In die tijd zijn alle bacteriën en ziektekiemen gedood, doordat de temperatuur in de composthoop oploopt tot meer dan 60 graden. En dus kan je de compost gewoon gebruiken in de tuin.

Belangrijk: het zagemeel moet puur hout zijn. Zagemeel van plaatmateriaal bevat lijmen, die wil je niet in je compost.

Dat wilt ge weleens met uw eigen ogen zien? Ideaal: morgen demonstreert Jelle, alias de Federatie ter Ondersteuning van Composteerbaar Kakken (FOCK), dit composttoilet op Talternatief in Antwerpen.

en in het groot

Op Gitannekesfoor, een festival dat 5000 bezoekers lokt, installeerde Jelle 37 droogtoiletten. De inhoud hiervan verzamelde hij op composthopen. Om later de festivalweide te bemesten. Of om er munt op te kweken voor de coctails!

Maar dat is niet alles: in de composthopen lagen dunne waterslangen in spiraalvorm. Water dat koud in die slangen ging, kwam er na een uur warm uit. Elk uur leverde dat 35 liter water op van 45 graden. Genoeg om drie dagen af te wassen!

Maar ik laat het hem zelf vertellen:

Als je 't zo bekijkt, heeft hij wel een punt, hé ...

recente tips
zoek op thema
bottom of page