top of page

Dikke truien(dag) voor je huis!

Maandag 15 februari is het weer Dikketruiendag. Het idee is: als we een dikkere trui aandoen, kan de verwarming wat lager, en sparen we met z’n allen heel wat energie. Vele kleintjes maken één groot. En dat is een mooie, terechte boodschap.

Jammer genoeg hangt daar een soort van opofferingsidee aan vast. Het gevoel van een graadje in te boeten, voor het algemeen belang. Nochtans, in een goed geïsoleerd huis kan de verwarming elke dag lager, zelfs lager dan je denkt. Tijd voor een woordje uitleg over 'comforttemperatuur'.

Dikke truien(dag) voor je huis! - bron: Stephane Vervalle

Een pleidooi voor (bio-ecologische) isolatie!

Dat de ideale temperatuur heel persoonlijk is, is algemeen geweten. Ik trap ook een open deur in als ik vertel dat ze afhankelijk is van de activiteit die je uitoefent en de kledij die je draagt. En of je droog of nat bent. Er hangt namelijk een klein laagje lucht rond onze huid die ons warm houdt. Als je nat bent, valt die bescherming weg. Daarom voelt wind of tocht ook fris aan: de snelle luchtverplaatsing blaast dit luchtlaagje en de warmte weg.

En toch valt er heel wat te vertellen over comforttemperatuur. Comforttemperatuur is het gemiddelde van de luchttemperatuur en de stralingstemperatuur van wanden, ramen, vloeren, kortom: van alles rondom je.

Mensen denken soms dat enkel de binnenlucht verwarmd moet worden. Dit is niet helemaal correct. Je lichaam voelt namelijk ook de warmte van de dingen rondom je: de stralingstemperatuur. Warme wanden, en ook ramen, voelen comfortabel aan. Daarom is vloer- en muurverwarming ook zo’n comfortabele verwarmingswijze.

Koude (ongeïsoleerde) muren, vloeren of ramen, hebben een lage stralingstemperatuur. Om dit te compenseren zal de lucht in huis warmer moeten zijn om het aangenaam warm te hebben. In oude slecht geïsoleerde huizen,staat de thermostaat vaak op 22°C of hoger. Je moet er dus niet alleen extra stoken om de ruimte warm te krijgen, je moet de ruimte ook extra warm stoken om een warm gevoel te hebben.

Andersom geldt ook: in een goed geïsoleerd huis met warme wanden en superisolerend glas, is het al aangenaam als je de thermostaat op 19 of 20° instelt.

Dikke truien(dag) voor je huis - bron: Katrien Janssens

Wist je dat enkel superisolerend glas, ook wel hoogrendementsglas genoemd, een echt comfortabele glastemperatuur heeft? Als het buiten 0°C is, heeft enkel glas binnen een temperatuur van 5°C, gewoon dubbel glas 12°C en hoogrendementsglas 17°C. Bij drievoudig glas is dat zelfs 18,5°C!

Doe dus zeker mee met Dikketruiendag, maar zorg ook voor een dikke trui voor je huis.

recente tips
zoek op thema
bottom of page