top of page

Systimber: houten Lego

Ik leerde pas Systimber kennen, een nieuw houtbouwsysteem. Dit filmpje legt haarfijn uit wat het is en hoe het werkt. Handig voor een blogger! :)

Milieuvriendelijk, gezond en betaalbaar?

  • Het hout is ovengedroogd Zweeds vurenhout, afkomstig uit gecertificeerde bossen.

  • Je kan de elementen onbehandeld of behandeld bestellen. Momenteel werkt Systimber niet met een bio-ecologisch product, maar daar wordt aan gewerkt. Leen van Ecomat adviseert om de elementen onbehandeld te bestellen, en ze zelf een laag Aquamaryn Linolux Beits of Galtane Oliebeits te geven. Beschermt prima tegen weer en wind, is mooi én natuurlijk!

  • Dat de ruwbouw, eenmaal behandeld, niet meteen verder afgewerkt moet worden, is handig om je budget te spreiden. En om sneller je huur op te zeggen.

  • De binnenkant hoeft overigens helemaal geen afwerking. Een laagje olie of oliebeits om het hout te beschermen tegen vuil, of een natuurlijke lak in een mooie kleur, verder niets. De leidingen zitten weggewerkt in de elementen. Ruwbouw is afbouw!

Systimber - bron: Systimber

  • De elementen hebben een isolatiewaarde (lambda-waarde) van 0,11 W/mK. Dat is genoeg om (tijdelijk) in te wonen, maar niet genoeg om aan de normen te voldoen. Om een laagenergiehuis of een passiefhuis te bekomen, kan je verder afwerken met een bepleisterbare isolatieplaat. Een minerale pleister erover, en klaar! Werk je liever af met hout, pannen of zelfs een muurtuin, dan is Pavatherm+ de ideale isolatie.

Systimber met muurtuin - bron: Ecomat

  • Systimber is geschikt voor zelfbouw. Je hebt zelfs maar twee toestellen nodig: een zaag en een schroefmachine. Geen kraan! Eén dag opstartadvies is inbegrepen in de prijs.

  • Zelf zal je er allicht wat langer over doen, maar twee ervaren schrijnwerkers monteren alle muren, vloeren en daken van een middelgrote woning in één week.

  • Vzw Zonnehoeve, een beschutte werkplaats die gespecialiseerd is in houtverwerking, maakt de elementen. Mens- en budgetvriendelijk.

Systimber - bron: Systimber

Ik ben niet alleen in mijn enthousiasme.

Systimber kreeg recent twee prijzen: de Houten Kop op de beurs Hout & Habitat, en de Architectenprijs op de beurs Bouwinnovatie. Twee keer in de prijzen gevallen, can't be wrong!

dankjewel aan: Wofgang Verraes van Systimber, Leen en Rein van Ecomat

recente tips
zoek op thema
bottom of page