top of page

fundering van glas

Een blogpost luistert ook naar natuurwetten, en één daarvan is: schrijf een titel die nieuwsgierig maakt. Dus koos ik voor ‘fundering van glas’, terwijl de waarheid iets technischer is. Deze blogpost gaat over funderingen van 100% gerecycleerd glas, oftewel grijze brokken glasgranulaat. Geschikt voor alle typen woningen in houtskelet, zelfs voor hoogbouw. En ecologisch én betaalbaar!

Willem Deboeverie en zijn vennoten van HOTA hebben ervaring met deze manier van bouwen. Met zijn aanstekelijke enthousiasme vertelde Willem me over bouwen op glas.

Hoezo?

fundering glasgranulaat

Op de bovenstaande afbeelding zie je het eindresultaat. Er zijn twee mogelijkheden: werken met een houten ringbalk, of werken met een betonnen ringbalk.

Stap voor stap gaat het zo, met een houten ringbalk:

1) Haal de grond uit.

fundering Technopor

2) Draai U-vormige schroeffundering in de grond.

fundering Technopor

3) Drainagebuizen plaatsen, geotextiel erop, glasgranulaat erin: eerst grof verspreiden, dan aandrillen met een trilplaat in lagen van 30 cm. De korrels zetten zich stevig in elkaar vast.

fundering glasgranulaat

4) Bevestig balken van thermisch verduurzaamd hout aan de U-vormige schroeffundering. Stort er een strookje beton in, om het hout onderaan te laten dragen op het glasgranulaat. Hierop komen dan de buitenmuren.

fundering Technopor

5) Hoog het glasgranulaat verder op, tot op gelijk niveau met de balken. Egaliseer opnieuw met een trilplaat.

fundering glasgranulaat

6) Pak het geheel verder in met geotextiel.

7) Leg daar bovenop dampremfolie, bijvoorbeeld Pro Clima Solitex Plus.

8) Dit is je fundering. Op de balken komt het houtskelet. Op de dampremfolie komt de chape. HOTA werkt met anhydrietchape, kalkchape, trasscementchape of met natuurgipsvezelplaten.

Een betonnen ringbalk?

Dat is dezelfde werkwijze, maar dan met stroken gewapend beton, enkel daar waar het nodig is.

fundering glasgranulaat

gezond en milieuvriendelijk?

  • Ja, want glasgranulaat bestaat uit 100% gerecycleerd glas, dat samen met een natuurlijk opschuimmiddel verhit wordt. That's it, geen andere toevoegingen.

  • De stroom voor de productie komt volledig uit waterkracht, wat zorgt voor een lage CO2-uitstoot.

  • Deze opbouw maakt het mogelijk om te werken met houten funderingen, en op die manier beton quasi te vermijden. Of, als je kiest voor een betonnen ringbalk, de hoeveelheid beton drastisch te verminderen.

  • Als het huis ooit afgebroken wordt, kan het glasgranulaat - dat ingepakt zit in geotextiel - weer volledig verwijderd worden. Je laat een lege bouwplaats achter, en het glasgranulaat dient elders opnieuw als fundering.

fundering glasgranulaat

betaalbaar?

Absoluut, het is goedkoper dan een klassieke betonfundering. En wel hierom:

  • De plaatsing is eenvoudig en snel.

  • Er is geen vorstrand nodig. Je kan op de rand van de plaat, zonder enige bijkomende grondfundering, draagmuren bouwen. Het draagvermogen van glasgranulaat is 70 ton/m², dus zelfs geschikt voor hoogbouw en industriebouw.

  • Er is geen isolatie nodig. Nadat het schuim afgekoeld is, heb je allemaal gesloten luchtbelletjes = stilstaande lucht = perfecte isolator. Een laag glasgranulaat van 60 cm volstaat voor een passiefhuis, een laag van 30 cm voor een laagenergiewoning.

  • Glasgranulaat vervangt vochtkeringen. Het slorpt geen grondwater op. Grondwater kan dus niet opstijgen tot de muren of de houten wanden.

  • Glasgranulaat vervangt drainage. Water dat eventueel langs boven insijpelt, wordt doorheen de granulatenlaag snel afgevoerd naar de drainagebuizen.

  • En het maakt grondstabilisatie overbodig, door zijn draagvermogen van 70 ton/m².

overtuigd?

SEI en La Maison Ecologique zijn de importeurs van het merk Technopor voor België. Glasschuim verdeelt Technopor in Nederland. Er is ook het merk Misapor. Dat wordt in België verdeeld door Foamglas, en is onder andere te verkrijgen bij Ecobati.

U moest al vertrokken zijn! ;)

PS: Wist je dat je glasgranulaten ook kan gebruiken bij renovatie? Het isoleert je vloer op volle grond, en het dient tegelijk als drainage tegen opstijgend vocht in de muren.

dankjewel aan: Willem Deboeverie van HOTA cvba

HOTA is een Gents bouwbedrijf dat gespecialiseerd is in energiezuinige huizen met milieuvriendelijke en gezonde materialen, zoals houtskelet en strobalenbouw. Zij adviseren en begeleiden ook zelfbouwers.

recente tips
zoek op thema
bottom of page