top of page

Je mag nog een paar minuten twijfelen over strobalenbouw.

De blogpost van vorige week, over prefab bouwelementen van stro, heeft heel wat losgemaakt. Jullie hebben het bericht massaal gedeeld en ge-vindikleuk-t op Facebook, en ik kreeg reacties zoals nooit tevoren.

Ik moet toegeven: wijzelf waren, negen jaar geleden, niet onmiddellijk verkocht voor het strobalenverhaal.

Tijdens een weekend Open Klimaathuizen (nu Ecobouwers Opendeur) kwamen we de eerste keer oog in oog te staan met een strobalenhuis. Die uitstraling, het hout, de leem! Natuurlijk, goed geïsoleerd en betaalbaar! Maar stro in de muren, nee, daar moest een beter alternatief voor bestaan. De baksteen lag op onze maag. En ook wel het verhaal van de drie biggetjes, waar het biggetje met het strooien huisje er bekaaid vanaf komt.

Maar ergens moet er toch iets geweest zijn dat ons aan ’t denken zette.

Want we begonnen erover te lezen, op te zoeken. Opeens verschenen er artikels in kranten, ja zelfs reportages op tv. En iemand van ons twee, ik weet al niet meer wie, moet gezegd hebben: doen we het? Ja, we doen het, wij bouwen een strobalenhuis!

strobalenbouw - foto: Katrien Janssens

Die periode van weken en maanden twijfelen, beste lezer, ga ik voor jou inkorten tot een paar minuten.

Want: strobalenbouw is niet zomaar een experimentje van een wollige architect en een dromerige aannemer. Het is een bouwwijze met fundamenten van deskundigheid, ervaring en professionaliteit, in België en Europa. De bewijzen op tafel!

  • In Vlaanderen is er een werkgroep van stro-architecten en aannemers, die kennis en ervaringen uitwisselen en onderzoek doen. Ze verbeteren samen de bouwtechnieken, ook voor zelfbouwers.

  • Ondertussen is er een netwerk ontstaan van aannemers die bezig zijn met strobalenbouw. Zij kennen de bouwtechnieken én elkaar door en door. Zo staan ze garant voor degelijkheid.

  • In de universiteit van Louvain-La-Neuve is de voorbije vier jaar onderzoek gedaan naar strobalenbouw. De resultaten hiervan kan je binnenkort lezen op de website aPROpaille.

  • De Vlaamse werkgroep en de Waalse onderzoekers slaan bovendien de handen in elkaar: aPROpaille wordt het Belgische platform voor strobalenbouw. Met achtergrondinformatie, inspiratie, ... Er staan tussen de 300 en 400 strobalenhuizen in België, voorbeelden genoeg!

  • Ook in Nederland is er een centraal aanspreekpunt voor iedereen die geïnteresseerd is in strobouw.

  • En strobalenbouw leeft ook in Europa! Om de twee jaar komen deskundigen samen voor een stro-congres, European Strawbale Gathering. Er is zelfs een Europees trainingsproject voor professionals in de strobalenbouw. Er wordt met stro gebouwd in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Portugal, Slowakije, Hongarije, ...

strobalenbouw - foto: Visie 57

Eerst zien en dan geloven?

Logeer eens in een vakantiehuis of hotel van stro. Er zijn er heel wat, maar zelf heb ik het meeste goesting om deze drie te verkennen:

strobalenbouw - bron: Visie 57

Gezond, milieuvriendelijk, betaalbaar? Ja. Degelijk? Ja!

Overtuigd? Doorhakken, die knoop!

dankjewel aan: Geert Goffin (Visie 57) en Hilde Vanwildemeersch (Helemaal Helder)

recente tips
zoek op thema
bottom of page