top of page

10% faalkosten vermijden

Ik had onlangs een interessant gesprek met Luc Eeckhout van evr-Architecten. Luc vertelde me dat 10% van de kosten, tijd en inspanningen in de bouw in rook opgaan. Door een gebrek aan efficiëntie, dubbel werk, … Het is moeilijk om de vinger te leggen op die kosten, de faalkosten. Ze komen voort uit een keten van elementen die niet op elkaar afgestemd zijn.

In Nederland zijn faalkosten een gekend fenomeen. Google maar eens ‘faalkosten bouw’, en je komt uit bij een lange lijst Nederlandse websites. België is er zich minder van bewust. Nochtans is in België, waar we veel bouwvrijheid hebben en weinig werken met standaard oplossingen, de kans op faalkosten extra groot. Elke werf moet immers opnieuw van nul bedacht en berekend worden.

10% faalkosten vermijden -bron: Ashley Pollak, Flickr Creative Commons

Ik verzamelde een paar tips om faalkosten te vermijden. Want faalkosten vermijden is kosten besparen. Je voorkomt bovendien verspilling, en dat is ecologisch!

  • Spreek met je architect goed door wat je wil. Wat heb je nodig? Wat heb je niet nodig? Nu, en in de toekomst? Hoe leef je? Op welke vlakken ben je bereid toegiften te doen aan je budget? Wat wil je koste wat kost? Veranderen, verbeteren of aanpassen tijdens de bouw, of daarna, is duur.

  • Probeer (en dit is een moeilijke) een realistische planning uit te werken, samen met de architect en alle betrokken aannemers. Als je op voorhand weet dat je verbouwing vijf maanden in plaats van twee zal duren, neem je misschien andere beslissingen.

  • Communiceer, communiceer, communiceer. Met je architect, je aannemers en leveranciers. En vraag hen om met elkaar te overleggen. Streef naar duidelijke en volledige informatie voor alle betrokkenen.

  • Denk vooruit. Zo vermijd je dubbel werk. Huur je bijvoorbeeld een kraan om je kelder uit te graven? Overloop dan even wat er nog gegraven moet worden. Nu is het een half uurtje extra werk. Anders moet je over een paar maanden opnieuw een kraan huren. Of uren zelf graven.

  • Bestel precies genoeg materiaal. Dat wil zeggen: met een kleine marge. Een grote overschot is jammer. Te weinig betekent tijdverlies, en dikwijls ook extra kosten (tweede leverkost, geen korting voor grote aankoop, …). Opnieuw: overleg en bespreek.

10% faalkosten vermijden - bron: 401(K) 2012, Flickr Creative Commons

Ken Dupont van DAM architecten gaf me nog een paar extra tips:

  • Vraag in de aanbesteding prijs voor opties en varianten. Zo kan je een pakket samenstellen dat binnen je budget past.

  • Ga je verbouwen? Hou dan sowieso 10% van je budget achter de hand voor onvoorziene werken. Kwestie van jezelf niet klem te zetten.

  • Vraag aan je architect om op tijd de details te tekenen. Met de woorden van Ken: "Als architect moet je het zelf kunnen bouwen."

  • Doe regelmatig een grondige bespreking op de werf.

Heb je zelf nog ideeën? Shoot!

dankjewel aan: Bruno Cassiers (VIBE), Luc Eeckhout (evr-Architecten) en Ken Dupont (DAM architecten)

evr-Architecten is een Gents ontwerpteam voor duurzame architectuur en stedenbouw.

DAM architecten is een ecologisch en maatschappelijk geëngageerd architectuurbureau uit Berchem.

recente tips
zoek op thema
bottom of page