top of page

to read or not to read: ‘Buitengewoon en Betaalbaar Bouwen’

Ik kreeg het boek ‘Buitengewoon en Betaalbaar Bouwen’ toegestuurd. Een boek over betaalbaar bouwen, dat wou ik immers weleens bekijken. Maar ik ben er niet van onder de indruk.

Buitengewoon en Betaalbaar

Ten eerste, wat is buitengewoon bouwen? Ik zie moderne woningen in verschillende stijlen, maar buitengewoon vind ik toch nog iets anders. En er staat maar één bio-ecologisch huis in, een strobalenwoning. Dat hadden er van mij natuurlijk meer mogen zijn. :)

Ten tweede, wat is betaalbaar? Ik zag, eerlijk gezegd, maar een paar huizen die ik specifiek betaalbaar zou noemen. De rest lijkt mij eerder voor een kwiek budget, of zelfs een budget in topconditie. Wat denk je van verbouwingen van 1400 euro/m², exclusief btw? Of nieuwbouwhuizen van 1600 euro/m², exclusief btw en erelonen? Geen uitzonderingen in dit boek. Er staan zelfs twee huizen in van 500.000 euro, voor 240m² woonoppervlakte. Het ene ook nog exclusief btw. In het voorwoord staat: "Elke realisatie gebeurde met respect voor het budget van de bouwheer, al verschilt dat onderling uiteraard." Tja, een boek over huizen die gebouwd zijn zónder respect voor het budget van de bouwheer, lijkt me nogal gewaagd.

Bovendien verwacht ik, als ik door een boek met de titel ‘Buitengewoon en Betaalbaar Bouwen’ blader, dat ik in één oogopslag, of oké, desnoods in twee oogopslagen, ideeën opdoe om betaalbaar te (ver)bouwen. Jammer genoeg is dat niet zo. In het boek staat bij elk huis een interview en foto’s. Véél foto’s, daarover dadelijk meer. Soms wordt in het interview duidelijk aangegeven op welke manier er bespaard werd. Maar veel meer moet je tussen de lijnen lezen. Of is het budget zelfs helemaal geen onderwerp. Dus als je er echt besparingstips uit wil halen, moet je alle 465 bladzijden lezen. (Die, vind ik persoonlijk, te veel architectentaal bevatten om vlot leesbaar te zijn. "Zo geeft de symbiose tussen de typologie van de bestaande hoekwoning en de open hedendaagse invulling een zalig onbelemmerd gevoel met oog voor het inwendige en de omgeving." Dat bedoel ik.)

Goed, we vergeten de titel. Het is gewoon een boek over bouwen en verbouwen. Waar, naast vijftig huizen, ook meer dan vijftien ‘partnerbijdragen’ opgenomen zijn. Reclame dus. Awel, als ik vijftig euro gegeven zou hebben aan dit boek, zou die reclame mij gestoord hebben. Ik ben er mij van bewust dat het papieren boek moeilijke tijden beleeft, en dat een dergelijke uitgave prijzig is. Maar de reclame is hier, naar mijn gevoel, niet op zijn plaats.

En toch is het de moeite om dit boek eens in te kijken. Er staan een massa mooie foto’s in. Ideaal om te doorbladeren voor je eerste afspraak bij de architect. Om inspiratie op te doen. Om te helpen je eigen ideeën te verwoorden. Overigens, de vorige boeken in deze reeks, de Belgische Budget Bouwboeken, zijn daar ook prima voor geschikt. Die zijn al wel wat ouder, dus indexeer in gedachten de prijzen even, om teleurstellingen te voorkomen.

Ik geef mijn eigen exemplaar van ‘Buitengewoon en Betaalbaar Bouwen’ weg. Het is wel een turf van bijna 3,5 kilo. Daarom zou ik het fijn vinden als je de verzendingskosten, ongeveer 11 euro, zou willen terugbetalen. Ben je kandidaat? Geef mij een sein via mail of op Facebook. Op 16 december doe ik een loterij.

PS: Heb je al gehoord van mijn Music for Life-actie?

recente tips
zoek op thema
bottom of page