top of page

een schoonheidsbehandeling voor je snijplank

Ik ben een oude kast aan ’t opknappen, met natuurverf uiteraard. Binnenkort een uitgebreid verslag.

Maar wat ik jullie nu wil vertellen: telkens ik de schuurmachine ter hand neem, leg ik er ook mijn houten snijplanken even onder. Ideaal gezien eerst met een groffe korrel schuurpapier, 60 bijvoorbeeld. Daarna een fijnere korrel, laten we zeggen 120. Maar hé, het is een snijplank, we moeten daar ook niet té veel eieren onder leggen.

(TIP: Ik heb altijd een stukje schuurpapier met fijne korrel in de keukenschuif liggen. Om tussendoor even de snijplanken met de hand te schuren. Én om aardappelmesjes te slijpen! Een paar keer met het schuurpapier langs het snijvlak gaan volstaat. De preventieadviseur in mij raadt wel aan om je huisgenoten te verwittigen: het resultaat is vlijmscherp.)

snijplank schoonmaken - foto: Katrien Janssens

Terug naar de snijplank. Want zij krijgt een scrub van citroen en natriumbicarbonaat. Dit mengsel reinigt, ontsmet en verdrijft eventuele geurtjes. Je kan een papje maken en de plank daarmee insmeren. Of de versie met de minste afwas: natriumbicarbonaat op de plank strooien en wrijven met een halve citroen, best bio. Daarna een half uurtje laten rusten en afspoelen.

Overigens, je hoeft de plank niet eerst te schuren voor deze schoonheidsbehandeling. Dat kan je ook tussendoor doen.

Olie?

Op het wereldwijde web lijken er wel twee kampen te bestaan: de snijplank-inoliërs en de snijplank-niet-inoliërs. Ik heb het zelf nog nooit gedaan. Vind het te veel werk voor een resultaat waar ik niet zoveel voordelen aan zie. Ook zonder olie gebruik ik immers al járen dezelfde snijplanken. Niet dat ik hiermee wil zeggen dat ik al zo lang een huishouden heb. Dat kan immers niet, op mijn jeugdige leeftijd. ;)

PS: Om je helemaal te verlekkeren op de post over de opknapkast, een foto 'voor':

recente tips
zoek op thema
bottom of page