Please reload

recente tips

besparen op ruwbouw: tips van een doe-het-zelver

20/11/2015

Als je zelf geen bouwplannen meer hebt, is een blog het ideale excuus om op Ecobouwers Opendeur-tocht te gaan. Ik belandde in Lummen, in het huis van Roeland en zijn gezin. Roeland straalt duurzaamheid uit. Niet de commerciële, verwaterde vorm, maar echte duurzaamheid. Denken op lange termijn, stilstaan bij de impact van keuzes. Hij pleit er dan ook voor om ecologisch wonen niet te verengen tot energiezuinig wonen, maar voluit te gaan voor een bio-ecologische aanpak. Een bio & ecowoner, met andere woorden.

 

Roeland heeft het huis zelf grondig verbouwd. En ook intensief meegewerkt aan het ontwerp en de uitvoeringsplannen. Dat is al een kostenbesparing op zich. Maar twee dingen sprongen mij in het oog.

 

 

zelfbouw I-liggers

De buitenmuur van het huis werd helemaal gesloopt (en de stenen gerecupereerd in het terras). Rond de binnenmuur werd een houten skelet gebouwd, dat gevuld werd met cellulose-isolatie. De I-liggers voor het houtskelet heeft Roeland zelf gemaakt. Hij lijmde en schroefde twee houten balkjes aan weerszijden van een OSB-plaat. Met goedkope schroeven en gewone witte houtlijm (polyvinyl acetaatlijm) in familieverpakking. Véél werk, maar een besparing navenant.

 

 

ramen: -50%

Roeland vertelde verder dat er 80m² glas in het huis zit, waarvan 70m² vast. Ramen die niet open kunnen, dus. Deze vaste ramen zijn rechtstreeks op het houtskelet gezet, zonder raamkaders. Als afwerking plaatste Roeland latten in FSC-hardhout over de aansluitingen. Alweer veel werk, maar een kostenbesparing van meer dan 50%, prijs van de FSC-latten inbegrepen! In doorsnede ziet het er zo uit:

 

 

Bezoekers kregen verder nog twee tips mee, die ik graag aan jullie doorgeef.

- Na een lange huizen-zoektocht besloten Roeland en zijn vrouw het roer om te gooien. Ze zochten niet langer een huis, maar een locatie. Ze zetten hun criteria op een rij, bakenden zones af, en bezochten van dan af elk huis dat te koop kwam binnen die zones. Want aan een huis kan je alles veranderen, maar niet de plaats waar het staat.

- Roeland raadt aan om samen te werken met een architect waarmee je qua visie en stijl op één lijn zit. Dat betekent een enorme besparing op je eigen energie. En daarmee ben ik het helemaal eens!

 

Dankjewel Roeland & co!

 

 

Please reload

Please reload

zoek op thema

© 2016 - Katrien Janssens

RSS Feed
  • LinkedIn - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now