Please reload

recente tips

8 dingen die je moet weten over rubberwood

13/11/2015

1) Rubberwood, of rubberhout, is afkomstig van rubberbomen. In plantages, voornamelijk in Zuidoost-Azië, wordt van deze bomen latex afgetapt om er rubber van te maken. Na 25 à 30 jaar valt de latexproductie stil, en is de plantage niet meer interessant. Vroeger werden plantages afgebrand en weer aangeplant. Intussen heeft men begrepen dat die rubberbomen nog een ander potentieel hebben. En dus worden ze gekapt en verwerkt tot meubelpanelen. Afval herbruiken, goede punten voor het vak ecologie!

 

 

2) Rubberwood komt per boot uit Azië. Ideaal gezien beperken we het transport van bouwmaterialen, en kiezen we voor Europees hout. Maar dan rijst de vraag: sommige Europese houtsoorten komen met vrachtwagens, container per container, uit pakweg Rusland. Zonder een uitgebreide levenscyclusanalyse is het moeilijk om de milieu-impact van die twee te vergelijken.

 

 

3) Keuken, vloer, trap, kasten, deuren: rubberwood is een multi-inzetbaar materiaal, als het maar voor binnen is. Heel wat schrijnwerkers hebben ervaring met dit materiaal, onder andere Econstruct Verheyen en De Noordboom cvba.

 

 

4) Ook voor doe-het-zelvers een godsgeschenk: het verwerkt heel gemakkelijk. Vrienden van ons bouwden bijvoorbeeld zelf een trap in rubberwood. Om een idee te geven: voor een gesloten trap met kwartdraai gebruikten ze

- twee platen van 4m x 1,20m van 45mm dik (prijs vandaag ongeveer 800 euro voor de twee, inclusief btw)

- één plaat van 4m x 1,20m van 18mm dik (prijs vandaag ongeveer 160 euro, inclusief btw)

- schroeven en lijm

- en natuurlijk een dosis technisch vernuft (onbetaalbaar)

 

 

5) De prijs van rubberwood is vergelijkbaar met de prijs van beuk.

 

 

6) Rubberwood heeft, net zoals het meeste hout, een behandeling nodig. Christiaan De Schuijmer van Eurabo raadt Aquamaryn Corcol aan, een natuurlijke olie zonder oplosmiddelen. Die impregneert, voedt en vult het hout tot diep in de poriën. Of Aquamaryn Crelim, een vloeibare was.

Kan ook: Rubio Monocoat Interior. Deze lijnolie beschermt en kleurt in één enkele laag. Rubio Monocoat Interior is ook 100% vrij van oplosmiddelen, formaldehyde en isocyanaat. Het mag zelfs gebruikt worden op houten speelgoed.

 

 

7) De lijm waarmee de meubelplaten gemaakt worden, is een polyvinyl acetaatlijm. Oftewel gewone, onschadelijke houtlijm.

 

 

8) Ik probeerde uit te zoeken of er ook FSC-rubberwood bestaat. En dat bleek een moeilijke zoektocht. Volgens Christiaan van Eurabo bestaat FSC-rubberwood, maar is het niet altijd in de gewenste kwaliteit en hoeveelheid verkrijgbaar.

Op de Belgische website van FSC wordt letterlijk één keer over rubberwood geschreven, namelijk dat het een snelgroeiende houtsoort is. En Greenpeace zou in hun Good Wood Guide uit 2004 FSC-rubberwood op dezelfde (goeie) plaats gezet hebben als niet-FSC-rubberwood. Maar die gids wordt momenteel herzien. Afwachten dus.

 

dankjewel aan: Sofie van Econstruct Verheyen - Christaan van Eurabo - Liesbeth & Dirk

 

 

 

 

 

Please reload

Please reload

zoek op thema

© 2016 - Katrien Janssens

RSS Feed
  • LinkedIn - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now