top of page

OSB in je interieur

OSB-platen zijn bekend als constructiemateriaal. Ik schreef al eerder dat OSB ook prima geschikt is als (tijdelijke) vloer. Maar het duikt ook meer en meer op in interieurs. Als meubel, kast, en ja: ook als keuken. En terecht!

osb als vloer - foto: KOMAAN!architecten

Hoe behandelen?

Soms is bloggen zwoegen en zweten. En soms is het copy-paste. Want OSB heeft veel gemeen met multiplex, waar ik vorige week over schreef. Om te beginnen de behandeling. Zet er een kleurloze olie op als het hout wat donkerder en warmer mag worden, een witte of blanke als je de lichte kleur wil behouden. Olie vormt geen laag op het hout, maar dringt in het hout. Met twee lagen is het hout meestal verzadigd. Vergeet de zijkanten niet, zodat vocht ook daar geen kans krijgt om in het OSB te dringen.

Een oliewas van Galtane is ook een optie voor deuren en kasten. Oliewas heeft als extra voordeel dat die volledig VOS-vrij is. Geen emissie, dus zelfs geschikt voor zwangere klussers. Ook te verkrijgen in kleurloos, wit, grijs of nog wat bruin-tinten. Nog een voordeel? Oliewas behoeft maar één enkele laag!

Wil je het OSB een kleurtje geven, maar de structuur zichtbaar houden? Kies dan voor oliebeits. Wel nog afwerken met een tweede laag kleurloze beits, als verzadiging.

Ik raadde af om multiplex in een kleur te lakken, want daar zijn goedkopere alternatieven voor. OSB, bijvoorbeeld. Wel even meegeven dat een lak de vezelige structuur van OSB benadrukt. Wil je dat net? Doen! Wil je dat liever niet? Kies dan een ander ecologisch plaatmateriaal.

Als werkblad?

Nee: tenzij het een tijdelijke oplossing is, zou ik OSB als werkblad niet aanraden. Maar voel je vrij om te experimenteren, en overtuig mij van mijn ongelijk!

OSB in het interieur - foto: KOMAAN!architecten

Is dit milieuvriendelijk? (Ik ben nog steeds aan 't kopiëren, zó bloggen kan iedereen.)

Jazeker, als je tenminste geen illegaal gekapt hout uit het Amazone- en andere tropische wouden koopt. Dat kan je voorkomen door alleen FSC-hout te kopen. FSC-gelabeld OSB vind je zelfs in een gewone bouwmarkt.

Is dit gezond? (Gelukkig kan ik mezelf niet van plagiaat beschuldigen.)

Dat hangt af van twee factoren:

- Met welk product behandel je het hout? Natuurlijke producten vind je op deze adressen.

- Met welke lijm is het OSB verlijmd? In dit overzicht lees je welke lijmen welke gezondheidseffecten hebben, op jezelf als bewoner en op de arbeiders die ermee moeten werken. Platen van klasse E1 bevatten al minder formaldehyde dan vroeger. Maar er bestaan ook platen zonder formaldehyde. Sterling OSB Zero® van Norbord uit Genk, bijvoorbeeld. Is FSC-gelabeld bovendien! Te koop op deze adressen.

Is dit betaalbaar?

Jazeker: OSB is een heel budgetvriendelijk materiaal.

OSB in het interieur - foto: Sherrie Thai, Flickr CC

inspiratie

En omdat ik online heel wat toffe ideeën vond die ik - fairplay - niet zomaar mag gebruiken op mijn blog, heb ik op Pinterest een OSB-inspiratiebord aangemaakt. Allé hup, ernaartoe!

dankjewel aan: KOMAAN!architecten en Leen van Ecomat

recente tips
zoek op thema
bottom of page