knappe keukens in multiplex
Multiplex is een robuust materiaal, strak en warm tegelijk. Prima geschikt om een nieuwe keuken mee te bouwen. Of om een bestaande keuken een tweede jeugd te geven. Een goedkope, maar degelijke tweedehands keuken frist bijvoorbeeld helemaal op met nieuwe deuren in multiplex.
Hoe behandelen?
Het spreekt voor zich dat bloot multiplex, bloot hout tout-court, een bijzonder slecht idee is in de keuken. Zet er een natuurlijke olie op, zegt Leen van Ecomat. Een kleurloze olie als het hout wat donkerder en warmer mag worden, een witte of blanke als je de lichte kleur wil behouden. Olie vormt geen laag op het hout, maar dringt in het hout. Met twee lagen is het hout meestal verzadigd. Vergeet de zijkanten niet, zodat vocht ook daar geen kans krijgt om in het multiplex te dringen.
Een oliewas van Galtane is ook een optie voor de deuren en kasten. Oliewas heeft als extra voordeel dat die volledig VOS-vrij is. Geen emissie, dus zelfs geschikt voor zwangere klussers. Ook te verkrijgen in kleurloos, wit, grijs of nog wat bruin-tinten. Nog een voordeel? Oliewas behoeft maar één enkele laag!
Wil je de keuken een kleurtje geven, maar de houtstructuur zichtbaar houden? Kies dan voor oliebeits. Wel nog afwerken met een tweede laag kleurloze beits, als verzadiging. En niet gebruiken op een horizontaal werkvlak.
En het werkblad?
Dat kán ook in multiplex. Ga dan wel voor minstens drie à vier lagen olie, ook op de zijkant. En voed op tijd bij met een nieuw laagje. Want afwasmiddelen en allesreinigers, niet zelden aangetroffen in een keuken, werken uiteraard ook ontvettend - en dus olie-oplossend - op je werkblad.
Ik heb zelf een volhouten werkblad in keuken en badkamer. Eén keer per jaar behandel ik het met Ultranature Refresher. 's Avonds, dan kan de olie nadien een nacht rusten. Dat gaat als volgt:
- werkblad goed afwassen en afdrogen
- een uur later de Refresher met een doek uitsmeren op het hout
- 20 minuten later inwrijven met een handpoliermachine
Is dit milieuvriendelijk?
Jazeker, als je tenminste geen illegaal gekapt hout uit het Amazone- en andere tropische wouden koopt. Dat kan je voorkomen door alleen FSC-hout te kopen.
Vind je niet meteen FSC-gelabeld multiplex? Speel dan op veilig, en kies multiplex in vuren, grenen, berken of populierenhout. Dat is Europees hout, licht gelig van kleur. Tropisch hout is eerder bruin-rood.
Is dit gezond?
Dat hangt af van twee factoren:
- Met welk product behandel je het hout? Natuurlijke producten vind je op deze adressen.
- Met welke lijm is het multiplex verlijmd? In dit overzicht lees je welke lijmen welke gezondheidseffecten hebben, op jezelf als bewoner en op de arbeiders die ermee moeten werken. Goed nieuws: de gewone witte houtlijm, polyvinyl acetaatlijm, is vrij onschadelijk.
Is dit betaalbaar?
Ja: als je graag hout ziet, is het een interessant alternatief voor vol hout. Ben je van plan om je keuken te schilderen? Dan heeft het geen zin om multiplex te nemen. Dan is een ecologisch plaatmateriaal goedkoper. Maar daarover later meer!
dankjewel aan: Leen van Ecomat - architect Wouter Leenders - KOMAAN!architecten - Maarten Stappaerts - Deevie Vermetten van Fermetti