top of page

bouwmateriaal hergebruiken

recyclage is goed, hergebruik is beter

Er wordt veel gesloopt: huizen, appartementsblokken, kantoren, ... De Van Gansewinkels van deze wereld verwerken het afval tot nieuw materiaal. Hout wordt spaanplaat, steen wordt vermalen tot funderingsmateriaal. Maar alles kan beter: Rotor en Superuse Studios gebruiken sloopmateriaal in de vorm waarin het zich bevindt. Ze ontmantelen gebouwen en hergebruiken de materialen in hun ontwerpen. Planken blijven planken, vloer blijft vloer.

espressobar - foto: Superuse Studios

ook in jouw huis?

Op Rotor Deconstruction kan je zelf online materialen aankopen. Verwacht je niet aan superkoopjes, wel aan heel degelijk materiaal, vaak uit retro design-interieurs. Wat dacht je van een lichtverstrooiend plafond? Een ontwerp van Jules Wabbes, en gerecupereerd uit het hoofdkantoor van de Generale Bank in Brussel.

lichtverstrooiend plafond Jules Wabbes - foto: Rotor Deconstruction

Maar wist je dat er enorm veel handelaars in tweedehands bouwmaterialen zijn? Op Opalis vind je alle adressen in België. Oogstkaart doet hetzelfde voor Nederland.

binnendeuren met glas - foto: Rotor Deconstruction

Wij kozen zelf recuperatie-kleiklinkers voor ons terras. Goedkoper dan nieuwe.

Al is dat niet altijd evident. (Belasting op) arbeid is immers duurder dan (belasting op) grondstoffen. Bovendien zorgt hergebruik voor (duur) werk in eigen regio, en worden veel nieuwe bouwmaterialen gemaakt in lage(re)loonlanden. En dus is het vaak goedkoper om nieuw materiaal te gebruiken, dan om materiaal te recupereren. Ober, een taxshift aub!

recuperatie kleiklinkers - bron: Katrien Janssens

recente tips
zoek op thema
bottom of page