Please reload

recente tips

bouwmateriaal hergebruiken

23/10/2015

recyclage is goed, hergebruik is beter

Er wordt veel gesloopt: huizen, appartementsblokken, kantoren, ... De Van Gansewinkels van deze wereld verwerken het afval tot nieuw materiaal. Hout wordt spaanplaat, steen wordt vermalen tot funderingsmateriaal.
Maar alles kan beter: Rotor en Superuse Studios gebruiken sloopmateriaal in de vorm waarin het zich bevindt. Ze ontmantelen gebouwen en hergebruiken de materialen in hun ontwerpen. Planken blijven planken, vloer blijft vloer.

 

ook in jouw huis?

Op Rotor Deconstruction kan je zelf online materialen aankopen. Verwacht je niet aan superkoopjes, wel aan heel degelijk materiaal, vaak uit retro design-interieurs. Wat dacht je van een lichtverstrooiend plafond? Een ontwerp van Jules Wabbes, en gerecupereerd uit het hoofdkantoor van de Generale Bank in Brussel.

 

Maar wist je dat er enorm veel handelaars in tweedehands bouwmaterialen zijn? Op Opalis vind je alle adressen in België. Oogstkaart doet hetzelfde voor Nederland.

 

Wij kozen zelf recuperatie-kleiklinkers voor ons terras. Goedkoper dan nieuwe.

Al is dat niet altijd evident. (Belasting op) arbeid is immers duurder dan (belasting op) grondstoffen. Bovendien zorgt hergebruik voor (duur) werk in eigen regio, en worden veel nieuwe bouwmaterialen gemaakt in lage(re)loonlanden. En dus is het vaak goedkoper om nieuw materiaal te gebruiken, dan om materiaal te recupereren. Ober, een taxshift aub!

 

 

Please reload

Please reload

zoek op thema

© 2016 - Katrien Janssens

RSS Feed
  • LinkedIn - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Pinterest - White Circle
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now