top of page

maak zelf wc-reiniger

Wonen is niet alleen bouwen en verbouwen, maar ook onderhouden. Wij kopen al jaren ecologische was-, afwas- en poetsproducten. En daar zijn we heel tevreden over. Maar er zijn goedkopere alternatieven. Zelf maken, bijvoorbeeld. En dus ben ik wat aan 't experimenteren. Met wc-reiniger deze keer. En met succes!

Ik vond dit recept. Met ingrediënten uit de gewone supermarkt, en allemaal onschadelijk voor mens en milieu.

- twee koppen water

- een halve kop bruine zeep (of groene zeep)

- een kop azijn

- een halve kop natriumbicarbonaat (mijn grootmoeder noemde dit 'maagzout', maar het wordt ook zuiveringszout of baking soda genoemd)

zelf wc-reiniger maken - foto: Katrien Janssens

Verwarm het water en los de bruine zeep op. Doe de azijn en het natriumbicarbonaat erbij. Die twee laatste reageren op elkaar en schuimen. Wacht even tot het schuimen ophoudt. Als je wil, kan je er nog een theelepel etherische olie bijdoen, voor de geur. Maar ik hou van de geur van bruine zeep. Giet het mengsel dan over in een lege fles toiletreiniger.

Dit is het officiële recept. Maar eerlijk gezegd doe ik altijd zomaar wat. Al eens geprobeerd bruine zeep in een kop te krijgen, en er daarna weer eruit?

zelf wc-reiniger maken - foto: Katrien Janssens

-64%

En dan: de prijs. Mijn fles kost 0,73 euro. Dat is 64% goedkoper dan de ecologische wc-eend die we anders kopen. -64%! Da's laatste week solden, hé.

PS: Maak de wc-reiniger in een oude pot, die je niet meer gebruikt om te koken. Ik mag dan wel van de geur van bruine zeep houden, de smaak ligt me minder.

recente tips
zoek op thema
bottom of page