top of page

Oude keuken? Nieuwe keuken!

Stel je voor: je koopt een huis waarin een keuken staat. Niet helemaal je smaak, maar te goed om weg te doen. Of je kan ergens een tweedehands keuken gaan uitbreken. Via 2dehands misschien, of Freecircle Zelfbouw. Degelijk, maar een beetje ouderwets. Dan schilder je ze toch gewoon? Ik kreeg tips van Leen (Ecomat) en Bert (Huis van Haaz).

een geschilderde keuken opnieuw schilderen

Neem deze keuken, voor 400 euro op Kapaza. Een eitje, want er zit al een laag lak op. Even ontvetten met water en soda, licht schuren, lak, licht schuren, lak en klaar.

Ecomat stelt een watergedragen natuurlijke lak voor, van Aquamaryn bijvoorbeeld. Kan gemengd worden in een kleur naar keuze. Kost 4 euro per m² per laag.

Huis van Haaz verkoopt ecologische lakverf van het merk Ecotec in 260 kleuren. Zelfde prijs: 35,40 euro voor een pot van 0,75 l, waarmee je 9m² doet. (Ja, om die prijzen te vergelijken had ik ook een rekenmachine nodig.)

goedkope keuken - bron: Kapaza (Ellen)

een melamine keuken schilderen

Maar ook een keuken in melamine of een ander plaatmateriaal (geplakt, zoals wij zeggen) kan je perfect schilderen. Ecomat adviseert hier een synthetische primer (een niet-natuurlijke dus) en twee lagen watergedragen natuurlijke lak.

een massief houten keuken schilderen

Bij een keuken in massief hout haal je eerst de oude was- of vernislaag weg. Dat kan, afhankelijk van wat erop zit, met Solarine, Fluxaf Green, gomterpentijn, de schuurmachine. Herhaal daarbij deze mantra: "hoe beter de voorbereiding, hoe beter het resultaat". Daarna een ecologische primer, bijvoorbeeld Prelin van Aquamaryn. En opnieuw twee lagen natuurlijke lak, watergedragen of oliegedragen. Reken op 4 euro per m² voor een laag primer en ook weer 4 euro per m² voor een laag lak.

Voor elke keuken een lik natuurverf. Vraag wel altijd het advies van de handelaar over jouw specifieke situatie. Adressen voor natuurverf vind je hier.

Nog een tip: Ga je schuren? Bescherm jezelf met een degelijk mondmasker en poets stofresten weg met een vochtige doek. Oude verflagen zijn niet bepaald wat je wil inademen.

Dankjewel Leen (Ecomat) en Bert (Huis van Haaz)!

recente tips
zoek op thema
bottom of page