top of page

Bespaar niet ...

Gij zult niet besparen op de gebouwschil.

Besparen is de rode draad, het bestaansrecht van deze blog. Maar er is één heilige regel die boven deze grondwet staat: gij zult niet besparen op de gebouwschil. Ik verklaar me nader:

De gebouwschil is de buitenkant van je huis: de buitenmuren, de ramen en buitendeuren, het dak en de vloer. Het eerste dat gebouwd wordt, en dus verantwoordelijk voor de eerste te betalen facturen. Geen moment waarop je met geld gooit. Eerder een moment waarop je je afvraagt hoe je dat hele huis ooitvanzijnleven betaald gaat krijgen. En dan speel je extra op veilig. Dat deden wij althans. Dus toen we moesten beslissen of we glas met U-waarde* 1.1 of 0.6 W/m²K zouden nemen, kozen we 1.1. Want die paar duizend euro extra, die waren er gewoon teveel aan. En versta me niet verkeerd, een paar duizend euro is veel geld. Maar nu, zes jaar later, hebben we toch spijt dat we geen 0.6 gekozen hebben.

Waarom? Ewel:

- De gebouwschil is later moeilijk aan te passen. Je steekt niet even andere ramen, of plaatst niet na vijf jaar een nieuw dak.

- De gebouwschil is de basis van je huis, en dus geheel of grotendeels verantwoordelijk voor duurzaamheid, isolatiewaarde, luchtdichtheid en gezond binnenklimaat.

- Een goed geïsoleerde gebouwschil zorgt voor lagere energiekosten, vermindering van onroerende voorheffing en misschien zelfs premies of korting op je lening.

- Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe meer toekomstproof het is. En dus hoe hoger de doorverkoopwaarde.

passiefhuisramen - bron: Tõny Mauring - Flickr Creative Commons

Een paar inspirerende voorbeelden:

- Lief en Griet konden zich een passiefhuis permitteren, omdat ze op andere kosten schrapten.

- Eva en Marijn wilden met een beperkt budget passief bouwen. Daarom kozen er ervoor om vierkante meters in te leveren.

* De U-waarde vertelt hoeveel warmte er door een materiaal gaat. Hoe lager de U-waarde van het materiaal, hoe beter het isoleert.

recente tips
zoek op thema
bottom of page