top of page

Bouwen en besparen? Dat kan!

Sinds kort ben ik officieel een blogger. En die status geeft mij de kans om recensie-exemplaren van boeken aan te vragen, zo stel ik opgetogen vast. Ik kreeg van uitgeverij Lannoo op eenvoudig verzoek 'Bouwen en besparen? Dat kan!' in de bus. Dit boek lijkt wel een 'start to build': een uitgebreide lijst van vragen en antwoorden, 101 om precies te zijn. Heel concreet, heel duidelijk. Absoluut de moeite om even door te nemen voor je aan het bouwen, verbouwen of kopen gaat.

(onverwachte) kosten vermijden

Het boek helpt je vooral om kosten realistisch in te schatten en goeie keuzes te maken. Er gaat bijvoorbeeld heel wat aandacht naar wettelijkheden: EPB-regelgeving, registratierechten, stedenbouwkundige voorschriften, trouwen en samenwonen, verborgen gebreken, contract met een aannemer, ... Immers: als je wettelijk in orde bent, niet meer of niet minder, vermijd je (onverwachte) kosten.

in jouw situatie

Wat ik ook apprecieer in dit boek, is dat het geen weg uitstippelt. Nergens staat bijvoorbeeld dat de ene manier van bouwen goedkoper is dan de andere, of dat materiaal x goedkoper is dan materiaal y. (En er wordt dus ook, tot mijn grote tevredenheid, niet gesuggereerd om voor goedkope, maar ongezonde of milieubelastende materialen te kiezen.)

Je zal wel, als je alle vragen doorneemt, zelf kunnen beslissen welke keuzes in jouw situatie de voordeligste zijn. En dan mag je 'jouw situatie' heel ruim invullen.

checklists

Achteraan staan twee checklists:

- Hoe stel je je bouwbudget op?

- Hoe evalueer je een bestaande woning?

En in feite is de eerste vraag 'waarop moet je letten als je een bouwterrein koopt' ook een checklist.

Een lijst tips van je slimme nonkel, als het ware. Maar het is wel verdorie handig om op voorhand al deze vragen op een rij te hebben. Want je slimme nonkel komt allicht pas op de proppen als het onheil geschied is.

lezen! en misschien zelfs gratis ...

'Bouwen en besparen? Dat kan!' zal je helpen om beslagen op het ijs te verschijnen en gewapend tegen impulsieve beslissingen ten strijde te trekken. Of, omgekeerd, om bijvoorbeeld in een pand dat op het eerste gezicht niet overtuigt, toch mogelijkheden te zien.

Leuk meegenomen: ik mag een exemplaar weggeven! Stuur me een bericht of stel je kandidaat op Facebook. Overtuigende filmpjes, foto's en berichten vind ik zeer vermakelijk, maar ik ga voor de objectiviteit van de onschuldige hand. Trekking op maandag 17 augustus.

PS: And the winner is: Ken Dupont.

recente tips
zoek op thema
bottom of page