top of page

Triodos Bank al overwogen?

duurzaam bankieren?

In de middelbare school hoorde ik voor het eerst over ethisch bankieren. Het was in de les godsdienst, en de lerares was een schoolmonument. Krekelsparen heette dat toen. (Nee, niet de lerares.) Het maakte indruk. Als vijftienjarige kan je je niet inbeelden dat er zoiets als niet-ethisch bankieren bestaat.

Intussen ben ik klant bij Triodos Bank. Triodos investeert uitsluitend in sociale, ecologische en culturele projecten. En is, volgens de Bankwijzer van Fairfin, de meest duurzame keuze.

duurzaam lenen

Maar ik kom to the point: wat doet dit bericht hier? Wel: bij Triodos kan je ook een woonkrediet afsluiten. En het plezante is: hoe energiezuiniger je woning, hoe gunstiger je rentevoet. Een grotere investering, maar een lagere energiekost én een lagere rente. I love it when a plan comes together. Er zijn ook kortingen voor ecologische renovaties, co-housen of kangoeroewoningen. Daar komt gezond, milieuvriendelijk en betaalbaar samen, natuurlijk!

Benieuwd wat dit voor jouw budget betekent? Doe meteen een simulatie.

woonkrediet Triodos

duurzaam sparen

Ik maak van de gelegenheid gebruik om het ook over de spaarrekening van Triodos te hebben. Het heeft lang geduurd voor wij van onze klassieke bank naar hen zijn overgestapt. Té lang. Het leek me zo complex, zo’n gedoe. Je loopt, tenzij je in Gent woont, ook niet even een Triodos-kantoor binnen. Maar ik kan je verzekeren: het is een fluitje van een cent! Had er iemand mij uitgelegd dat het zó simpel zou zijn, wij waren veel sneller overgestapt. Dus bij deze, om u te dienen:

Triodos heeft zelf geen zichtrekening voor particulieren. Je hebt dus sowieso een zichtrekening bij een andere bank nodig. Da’s misschien jammer, maar tegelijk ook handig: je behoudt je zichtrekening en je bankkaart. Dus geen nieuw rekeningnummer doorgeven aan je werkgever, geen automatische opdrachten overzetten, … Alle verrichten blijf je doen bij je oude bank, maar je spaargeld staat bij Triodos. Je stort geld van je zichtrekening op je spaarrekening. En als je je spaargeld nodig hebt, stort je weer terug. Eigenlijk net zoals het met één bank gaat. Maar dan met twee.

Investeren klassieke banken in vervuilende steenkoolcentrales, ontbossing en wapens? Niet meer met jouw geld!

verademing

En weet je wat ik zo heerlijk vind? Een verademing? Als je naar Triodos belt, neemt er een mens op. Geen keuzemenu’s, gewoon een ‘goeiemorgen’. Dáár alleen al zou ik het voor doen!

PS: Surf ook eens naar de website van NewB, de coöperatieve bank in opstart.

Deze tekst wordt - net zoals alle andere teksten op mijn blog - op geen enkele manier gesponsord.

recente tips
zoek op thema
bottom of page