top of page

what you see is what you get

Een hele tijd geleden was ik bij Lief en Griet voor een interview. Zij hebben in hun huis het what-you-see-is-what-you-get-principe toegepast. Of: ruwbouw is afbouw. Het kind heeft vele namen. Maar het komt hierop neer: niet te veel tijd en geld steken in afwerking.

We doen nog eens een spelletje: wat valt je op aan deze foto?

goedkope afwerking 01

De witte muur achteraan bestaat uit Fermacell-platen, de bio-ecologische versie van de platen die beginnen met g en eindigen op yproc. In tegenstelling tot wat meestal gebeurt, zijn hier de voegen open gelaten. Geen gedoe met voegenlijm. Hangen, plamuren, schilderen, klaar.

Van dichtbij ziet het er zo uit:

goedkope afwerking 05

tip: verkoopsadressen Fermacell

En aan deze?

goedkope afwerking 02

Boven de deur zie je dat de leidingen zichtbaar gelaten zijn. Storend? Voor mij niet.

Nog een:

goedkope afwerking 03

Zie je ook hier de ongevoegde Fermacell tegen de muren? Maar kijk vooral naar de vloer. Multiplex, alweer met open voeg, zonder franjes. De stofzuiger is al uitgevonden, dus open voegen kunnen ons niet deren.

Uitgebreide milieu- en gezondheidsinformatie over multiplex vind je hier. Ik vat kort samen:

- Kies multiplex met formaldehyde-vrije of formaldehyde-arme lijm.

- De milieubelasting hangt af van het gebruikte hout. Als je geen FSC-keurmerk vindt, kijk je best uit naar lokale houtsoorten zoals vuren, grenen, berken, beuken of populierenhout.

tip: verkoopsadressen bio-ecologische multiplex

CLT?

goedkope afwerking 04

De binnenmuren bestaan uit prefab houten panelen, CLT. Let op: CLT is niet goedkoop. Maar het heeft één groot voordeel: het moet niet afgewerkt worden. Geen bezetting nodig, geen afwerking met platen, gewoon een laag olie.

De muur links is 'blote' CLT. Zoals je ziet, kunnen ook meteen de deuren in CLT, voor een minimalistisch resultaat. Bovenaan een lederen flapje en wie heeft er nog een klink nodig?

Een detailfoto:

goedkope afwerking 06

Gecharmeerd door deze rechttoe-rechtaanaanpak?

Meer voorbeelden vind je hier.

foto's: Marcel Van Coile - ontwerp: ePROJECTEN

Met dank aan Lief en Griet.

recente tips
zoek op thema
bottom of page