top of page

compact wonen met vier

In Wonen met de Natuur, winter 2014, mocht ik een dossier schrijven over klein wonen. Met de instemming van VIBE neem ik hier een stuk over. Leden van VIBE kunnen het ganse dossier gratis online lezen. Alleen even een paswoord voor de ledenpagina aanvragen.

jonge gezinnen in de stad houden

Gent beseft dat het belangrijk is om jonge gezinnen in de stad te houden. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het Kavelproject. Met financiële steun van de stad, koopt het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent verkrotte woningen en onbenutte terreinen in de stad op. Sogent verkavelt deze gronden en biedt ze aan als betaalbare bouwgrond voor jonge gezinnen.

Via een ontwerpwedstrijd werden zes architecten geselecteerd. Wie een bouwgrond koopt, moet samenwerken met een van deze architecten. Zij garanderen architecturaal waardevolle, kwalitatieve, energiezuinige woningen (minstens E60/K30).

wonen op 118m²

Eva en Marijn konden zo’n bouwgrond kopen. Omdat ze kost wat kost voor passief wilden gaan, en – wie niet? – het moesten stellen met een beperkt budget, kozen ze ervoor om vierkante meters in te leveren. Ze wonen nu met hun twee dochters (6 en 8 jaar) op 118 m² bewoonbare oppervlakte.

“Toen onze vloerplaat gegoten was, 6 m breed en 8 m diep, dacht iemand dat onze buren een garage gingen aanbouwen. Achteraf kan je daarmee lachen. Maar het leek écht klein.” Intussen zijn Eva en Marijn bijzonder tevreden. “Wij hebben een passief nieuwbouwhuis. Voor een budget waarmee je amper een oud huis kan kopen, laat staan nog verbouwen! Bovendien: alles wat je niet bebouwt, wordt tuin. Een tuin van 22 m diep is een zaligheid in de stad.” Die buitenruimte is prettig voor een gezin. “Wij zijn heel veel buiten. Ik ben echt blij dat we, met twee kinderen, zo’n ruime tuin hebben.”

foto: Marijn Dionys & Eva Peeters

slim ontwerpen en keuzes maken

Compact wonen met kinderen vraagt inderdaad om uitwijkmogelijkheden. Zo kozen Eva en Marijn bewust voor twee kinderkamers. “Nu slapen de meisjes nog samen. De andere kamer gebruiken we als logeerkamer. Maar als ze groter worden, willen we ze meer privacy kunnen geven.”

Eva geeft ook een paar voorbeelden van slim ontwerp. “De plinten van onze keuken zijn schuiven. De vloer in de berging ligt een stapje hoger. We kunnen de vloer ‘openscharnieren’, eronder zit bergruimte. Onze trap is ook een boekenkast. Als je dat goed aanpakt, als dat allemaal netjes afgewerkt is, wordt het niet rommelig.” Marijn deed dit allemaal, en nog veel meer, zelf. Dé manier om ook maatwerk, een duurdere post, betaalbaar te houden.

“En verder: keuzes maken hé! Je moet bewust kiezen voor meubels die passen in je huis. Meubels die het ruimtegevoel versterken. We hebben een mooie kast, die Marijn zelf gemaakt had, weggedaan. Omdat ze te bombastisch overkwam. Korte pijn!”

foto: Marijn Dionys & Eva Peeters

Met dank aan Eva & Marijn.

recente tips
zoek op thema
bottom of page