top of page

low-budget vloertips

Ik schreef het eerder al, de vloer is vaak ee​​n spelbreker. Enfin, de portemonnee is natuurlijk de spelbreker, de vloer het slachtoffer.

Ik sprak Leen van Ecomat aan, en zij verzamelde low-budget vloertips. Dankjewel Leen!

- Ligt er al een chape of een osb-ondervloer? Behandel hem met lijnolie of andere olie. Eén laag kost je 1,50 euro /m². Speel op zeker, en breng twee à drie lagen aan. Je vloer is dan goed verzadigd, zodat je hem kan stofzuigen en vochtig dweilen met een zachte, natuurlijke zeep.

Belangrijk: wil je er nadien de definitieve vloer (kurk, hout, ...) op lijmen? De olie kan ervoor zorgen dat de lijm niet goed hecht. Vraag dit na in de winkel. Of leg je houten vloer zwevend, dus niet verlijmd. Vastnagelen kan ook nog altijd.

- Is de ondervloer behandelen geen optie? Leg dan osb als tijdelijke vloer. Of wie weet, als een stoere vloerafwerking voor járen. Je hebt al voor 13,30 euro /m² een afgewerkte osb-vloer: platen en twee lagen olie.​​

- Een andere mogelijkheid is een vloer van Pavafloor, een vaste plaat van houtvezels. Lijm de platen op de ondergrond en werk ze af met olie (platen, lijm en afwerking: 18,40 euro /m²) of vernis (19,60 euro/m²). Of geef ze eerst een kleurtje met lak en daarna een laag vernis (22 euro/m²).

- Of ook: grenen planken, zwevend gelegd en afgewerkt met twee lagen olie, voor 18 euro/m².

Belangrijk: de materialen die Leen voorstelt, en dus ook de prijzen, zijn allemaal bio-ecologisch. De osb bevat geen giftige lijm (dus geen formaldehyde), aan de Pavafloor zijn geen kunstmatige stoffen toegevoegd, en de lijm, olie, vernis en lak zijn natuurlijke producten. Én alle prijzen zijn inclusief 21% btw.

Milieuvriendelijk? Gezond? Betaalbaar? Natuurlijk!

osb ondervloer - foto: Katrien Janssens

recente tips
zoek op thema
bottom of page