top of page

ik beken

duur

Ik beken: ecologisch bouwen is duur. Ja, het is eruit. Maar ik weet waarom. Ahaa! De meeste bouwers beginnen er te laat aan. Ze willen een klassiek concept uitvoeren in ecologische materialen, de klassieke materialen vervangen door ecologische. Ik zeg het je: kostelijke zaak.

of toch niet?

Maar jij gaat het anders doen. Jij kiest voor een architect, handelaars en aannemers die verstand hebben van bio-ecologisch bouwen. Want zij houden van in het begin rekening met de eigenschappen van natuurlijke materialen. Zij maken andere keuzes. Zij vullen het ontwerp niet met materiaal, maar denken vanuit het materiaal. Bio-ecologisch bouwen vraagt om een totaalaanpak.

een paar voorbeelden:

- De architect houdt rekening met de standaardmaten van bio-ecologische materialen, bijvoorbeeld balken voor een houtskelet. Hij past het gebouw daaraan aan.

- Hij zal voorstellen om alle muren en het dak te isoleren met cellulose, dat zijn vlokken van oud krantenpapier. Die isoleren bijzonder goed, winter en zomer. Ook tegen geluid overigens. Ze zijn behandeld tegen brand, schimmel, ongedierte en rotten, maar zonder schadelijke stoffen.

Cellulose is bovendien goedkoop. Als je meteen alles laat doen, is de totaalprijs zelfs goedkoper dan PUR. (Oei, nu even mijn vingers spoelen in wijwater.)

- Hij zal ervoor zorgen dat houten ramen en deuren, eigenlijk hout in het hele gebouw, beschermd wordt: met een dampopen constructie, een dakoversteek, ... Daardoor komt het juiste hout op de juiste plaats. Je bespaart op hout én op producten om het hout te beschermen.

Het zijn maar een paar voorbeelden. Spreek gewoon een professional aan. Adressen vind je hier.

Met dank aan Ken Dupont van DAMarchitecten voor de voorbeelden.

Philip Taylor - creative commons

recente tips
zoek op thema
bottom of page