top of page

leem het zelf - of niet zelf

gezond en milieuvriendelijk

Leem is in de bio-ecologische wereld een veelgebruikt materiaal om binnenmuren te bezetten. Het is 100% natuurlijk, het regelt de luchtvochtigheid en het buffert warmte. Een huis met geleemde muren heeft dan ook een aangenaam binnenklimaat. Bovendien kan het in alle stijlen: bloot voor een natuurlijke uitstraling, met een laag verf of leemfinish voor een strakker effect.

Op de website van VIBE vind je een informatiefiche over leem- en andere pleisters.

muur in 'blote leem' - foto: Katrien Janssens

betaalbaar

Dat je veel zelf kan doen, is bovendien interessant in de portemonnee. Maar niet iedereen heeft genoeg tijd, goesting of rechterhanden om de hele klus alleen te klaren. Samenwerken met een aannemer is dan ideaal.

geleemde muur met een laag leemverf - foto: Katrien Janssens

doen!

In ons eigen huis hebben we bijvoorbeeld de eerste laag leem zelf gezet. Met leem van een grondwerker (wij wonen op Kempense zandgrond), lommelzand, fijngemaakt stro en regenwater. Gewoon met de hand. En de handen van vrienden en familie.

Mathias Lootvoet en zijn ploeg hebben de eindlaag gezet. Toen zij eraan kwamen, hadden wij de ramen al afgeplakt en de stellingen gebouwd. Tijdens de werken waren wij de lemer-diener: wij deden de kant-en-klaar-leem van de bigbags in de spuitmachine. Nadien opruimen, stellingen afbreken en nog eens sponzen. Dat zijn gigantisch veel werkuren uitgespaard.

Of doe ook de eindlaag zelf, zoals de mensen van deze blog. Zij huurden een pomp, trommelden wat helpers op en vroegen alleen een aannemer om de pleister recht te trekken. Dat is immers vrij moeilijk om zonder professionele feeling te doen.

leem met kleifinish - foto: Aardig Gedacht

workshops

Nog een klein zetje nodig? Volg eerst een workshop. Dat kan hier:

- Ecomat in Genk en Zoersel

- Ecostore in Melle

- Kamp C in Westerlo

Allicht zijn er nog andere plaatsen waar je een workshop kan volgen. Geef me zeker adressen door, dan vul ik de lijst aan.

nog een tip

Ben je van plan om een lemen muur te schilderen? Zorg er dan voor dat je verf de goeie eigenschappen van de leem niet teniet doet. Kies een natuurverf die waterdamp doorlaat, zoals leemverf, silicaatverf of kalkverf. Als je de muur eerst insmeert met Galtane Fixeermiddel, slurpt hij minder verf. Een pakje kost ongeveer 15 euro, en je doet er 50m² mee.

PS: Adressen van aannemers vind je hier.

met dank aan Aaron De Jaeger

bronnen: VIBE - Het Leemniscaat - Aardig Gedacht - Strobouwers

recente tips
zoek op thema
bottom of page