top of page

zotte kosten

goedkoop?

We kennen het allemaal: op den duur is de portemonnee echt bijna leeg. En alsof de duivel ermee gemoeid is, gebeurt dat net iets te vroeg: als de drang om te verhuizen groot wordt, maar het huis nog niet bewoonbaar is. Toch?

Dus leggen we tijdelijk vinyl of kopen we de goedkoopste keuken in een doe-het-zelf-keten. Kwaliteit nul, over een paar jaar zwieren we dat eruit.

Maar we weten ook allemaal: dat zijn zotte kosten. Want uiteindelijk betaal je twee keer. Meer nog: twee keer grondstoffen, twee keer productie, twee keer transport, en een extra portie afval. Dat vind ik zo'n zonde ...

gratis, en ecologisch

Het zou hier betaalbaar natuurlijk niet zijn, als ik geen alternatieven had. Voilà:

Er is, als je een beetje rondkijkt, heel veel gratis tweedehands materiaal te vinden. Vraag eens rond, de kans is groot dat de neef van uwe gebuur juist zijn badkamer aan 't renoveren is. En ja, die lavabo moogt ge hebben.

foto: DieselDemon - Flickr - creative commons

Al gehoord van FreeCircle Zelfbouw? Het is een Facebookgroep waar (ver)bouwers hun overschotten aanbieden. Gratis ende voor niks. Waar vind je dat nog, vraag ik u.

Om een voorbeeld te geven: ik zag de voorbije dagen passeren

  • tegeltjes en een handenwasser

  • badkamermeubels

  • een uitschuifbare zoldertrap

  • een complete keuken

  • verschillende binnen- en buitendeuren

  • terrasdallen

  • bakstenen

  • een stacaravan (stel je voor, ook je huurkosten kunnen schrappen!)

Zelf ophalen en soms ook nog zelf uitbreken, maar hej, dit is geen blog over zweet vermijden hé!

foto: FreeCircle Zelfbouw

de volgende!

Soms vind je echt pareltjes. En koester je die lavabo voor de rest van je leven.

Maar allicht blijven dit voorlopige oplossingen, en wil je na een paar jaar toch dat rozige jaren-70-bad vervangen. Maar intussen heb je wel bespaard: op geld, op afval, op grondstoffen. En nu wil dat toch juist lukken dat de zoon van uwe collega een voorlopig bad nodig heeft, zeker?

Of, stel je voor, rozige baden worden weer hip!

PS: De vloer, ook nog zo'n bron van tijdelijkheid. Daarvoor heeft Leen van Ecomat me zoveel tips bezorgd, dat ik er een hele post mee heb kunnen vullen.

recente tips
zoek op thema
bottom of page